Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının En Önemli Avantajları

13-03-2023 09:28
Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının En Önemli Avantajları

Enerji kaynakları, toplumda birçok işlem için temel ihtiyaçtır. Bu noktada yenilenemez ve yenilenebilir enerji kaynakları vardır. İsimlerinden de belli olacağı gibi temin edildiği alanlara dair bilgi verebilirler. Yenilenemez kaynaklarda da yenilenebilir kaynaklarda da doğadan yararlanılabilir. Ancak bunların elde edilmesi, sürdürülebilir olması noktasında zararsız olanı yenilenebilir kaynaklardır. Doğanın kendi işleyişine hiçbir müdahalede bulunmadan enerji kaynağı oluşturulur. Evlerde, üretim yerlerinde enerji ihtiyaçları için kullanılır. Tükenme gibi bir durumu da yoktur. Bu çerçevede üretiminde ve kullanılmasında avantajlara sahiptir. 

Yenilenebilir Enerji Nedir?

İsmi her ne kadar açık bir şekilde belli etse de “ yenilenebilir enerji nedir ” biraz daha teknik detayıyla ele alınabilir. Doğada bulunan bir enerji kaynağını düşünürsek, kendisinden alınan enerjinin tüketimini alındığı oranda sağlar. Ve sürekli bir dönüşüm, yenilenme söz konusudur. Doğanın işleyişinden elde edildiklerinden de temiz enerji olarak nitelenedirilebilir. Rüzgar veya güneş örneğini ele alacak olursak, bunlar tükenmeyen bir işleyiştedir. Bunlardan elde edilen enerji de tükenmeyen enerji olarak bilinir. 

Yenilenebilir Enerji Çeşitleri Nelerdir?

Doğada bulunan ve doğal işleyişi içerisinde elde edilen yenilenebilir enerji kaynakları nelerdir sorusunda ele alabileceğimiz seçenekler çoktur. En çok bilineni güneş enerjisi, rüzgar enerjisi olarak bilinir. Bunları evlerde ısınma, yaşam alanlarının elektrik ihtiyacına yönelik kullanıldığını da söyleyebiliriz. Yenilenebilir doğal kaynaklar şu isimlerle sıralanabilir;

1.Jeotermal Enerji


2.Hidroelektrik Enerji


3.Rüzgâr Enerjisi


4.Güneş Enerjisi


5.Biyokütle Enerjisi


6.Dalga Enerjisi


7.Biyogaz Enerjisi


8.Hidrojen Enerjisi

Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Avantajları

Birden fazla çeşidiyle bilinen yenilenebilir enerji, aynı şekilde birden fazla avantaja da sahiptir. En başlıcası ise doğaya hiçbir zararlarının olmamasıdır. Genel olarak ise avantajları sıralayabiliriz;


1.Tükenmezler. Doğanın kendi işleyişi içerisinde olduklarından sürekli yenilenirler ve tükenmeleri mümkün değildir.


2.Ücretsiz kaynaklardır. Kaynağın alınması noktasında sadece panel, türbin gibi ürünlere ihtiyaç duyulur. Kaynak için ücret talebi olmaz.


3.Kullanımı da, elde edilmesi de güvenilirdir.


4.Çok az miktarda emisyonlara neden olsalar da çevreye zarar en minimum ile çevre dostu enerji kaynakları olurlar.


5.Çevre dostu olması sayesinde toplum sağlığını da artırırlar.


6.İş olanağı da sağlar. Birbirinden farklı enerji kaynakları vardır ve bu alanlarda da uzman ve çalışanlara ihtiyaç duyulabilir.


7.Bakıma az gereksinim duyulur ve bakım maliyetleri de düşüktür.


8.Yenilenemez enerji kaynaklarına baktığımız da fiyatlarının değişmesi dünya ekonomisini değiştirebilmektedir. Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarında durum tam tersidir. Globalde enerji piyasasının istikrarlı olmasını sağlar.


9.Yenilenemez enerji kaynaklarına sahip olan ülkeler güçlü gibi dursa da yenilenebilir enerjide kendini geliştiren ülkeler, ekonomik bağımsızlığına da katkı sağlar.


10.Atıklar biyokütle enerjisi sayesinde enerjiye dönüştürülebilir.


12..Doğaya ve insan yaşamına olan zararsızlığı ile kullanımı, çağdaşlık göstergesi kabul edilir.


13.Buradan elde edilen enerjiler daha kalitelidir.


14.Enerjinin dağıtımında kurulan şebekeler ile entegrasyon işlemleri kolay yapılabilir.


15.Yenilenebilir enerjilerde, enerji kullanımı daha güvenlidir. Doğal afet, saldırı gibi durumlarda bu enerji sistemlerinin zarar görmesi olumsuz bir durum yaratmaz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.