Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Alternatif Akım (AC) ve Doğru Akım (DC) Arasındaki Farklar

08-03-2023 16:01
Alternatif Akım (AC) ve Doğru Akım (DC) Arasındaki Farklar

Elektrik enerjisini akım yönü noktasında iki farklı şekilde incelenir. Bunlar da Alternatif Akım enerjisi (AC) ve Doğru Akım enerjisi (DC) olmaktadır. Bu farklılıktaki amaç akım şiddetini belirleyebilmektedir. Ancak bu noktada ele alabileceğimiz çok daha fazla farklılık bulunur. Temelinde ise elektronların akış yönünden doğan farklılıklar olarak bunu nitelendirebiliriz.


Alternatif Akım ve Doğru Akımın Farkları

AC ve DC enerjisinde farklılıkları şu başlıklarla sıralayabiliriz;


1.Farklı tanımlara sahiptirler
AC enerjisi, elektronların ileri geri gitme, yön değiştirme durumları vardır. DC akımı ise elektronların tek yöne hareketi olarak tanımlanır.

2.Dalga formları farklıdır
AC, dalga benzeri bir formda gözükür. DC ise düz çizgi şeklindedir.

3.Kullanımda DC akım daha eskidir
Elektrik enerjisi akımında ilk olarak 1882 yılı itibariyle DC sistemi kullanılmaya başlanmıştır. İhtiyaçlar karşısında AC akımı sonradan geliştirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır.

4.Güvenlik ihtiyaçları farklıdır
DC’de tek yönlü akıştan dolayı negatif ve pozitif termaller vardır. Bu yüzden tek bir tarafa temas halinde elektrik çarpması olmaz. Ancak her iki kutup ile temasta yaşanabilir. AC’de ise bir adet nötr ve bir adet topraklama iletkeni mevcuttur. Topraklama sistemi herhangi bir tehlike anında enerji boşalmasını önler.

5.AC’de daha kolay iletim ve dağıtım vardır
AC sisteminde bulunan transformatörler sayesinde santralden çıkan gerilim yükseltilir. Elektriğin ulaştığı noktalardan farklı noktalara dağıtılmasında da gerilim düşürülür. DC’de ise elektrik akımı ana kaynaktan uzaklaştıkça gerilim kendiliğinden düşer.


6.AC ve DC birbirlerine dönüştürülebilir
Elektrik enerjisi akımı kullanımlarında ihtiyaca göre AC, DC’ye dönüştürme veya tam tersi bir dönüştürme yapılabilir. Ancak AC’yi DC’ye dönüştürmek daha ucuz ve kolay olmaktadır.

7.Farklı frekans kavramlarına sahipler
AC’de frekans akım ve gerilimin ne kadar geri döndüğüne dair bilgi verir. DC’de ise frekans sürekli sıfırdır. Bu da yön değişikliğinin olmamasından kaynaklıdır.

8.Akışları farklı yöndedir
AC’de çift yönlüdür. Akış yönleri devamlı olarak tersine çevrili sisteme sahiptir. DC’de ise tek yönlü bir akış mevcuttur.

9.Sembolleri ve elektron akışları da farklıdır
AC’de iki farklı kutup arasında yön değiştirme vardır. Ancak DC’de bu durum sadece negatiften pozitif yöne doğru şeklindedir. AC’de dalgalı çizgi sembolü kullanılır, DC’de de genel bir pil sembolü tercih edilebilir.


10.Güç faktörleri farklıdır
Güç faktörü AC ve DC’de akım ile gerilimin çarpımının karşılığıdır. AC’de 0-1 arası değişen güç faktörü DC’de sürekli olarak 1’dir, değişkenlik göstermez.


11.AC akımında hesaplama daha zordur
DC tek yönlü olduğundan, sabit akım gerilim hesaplaması söz konusudur. Daha basit ve kısa şekilde hesaplanabilir. Ancak AC’de çift yönlülük vardır. Bu da değişkenlikler içereceğinden dolayı akım hesaplaması daha zorlu olabilir.


12.Depolama sadece DC’de vardır
Elektrik enerjisinin depolanması noktasında DC akımı kullanılabilir. AC’de depolama yapılamaz. Bir cihaz pil kullanıyorsa DC ile çalışır demektir.


13.Kullanımlarında farklılık bulunur
DC’yi elektrikli araçlarda kullanabilirsiniz. AC gücü kullanılan yerlerde ise şarj süresinde kısmi olarak DC kullanılabilir. Santrallerden evinize gelen enerji için AC akımı kullanılır. Bütün prizler AC ile çalışır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.