Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Klemens Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

24-11-2022 16:38
Klemens Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

İki farklı kablo arasında elektrik bağlantısını kurmak için kullanılan ekipmana klemens adı verilir. Tehliklere oldukça yatkın olan elektrik devrelerinde, güvenli bir kullanım sağlamak için klemenslerin kullanılması gereklidir. Klemensin kullanıldığı alana göre yalıtkan alanlarında farklılıklar olabilir. Yalıtkan alanlarda porselen, bakalit malzemeler; iletken alanlarda ise pirinç ve nikel malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin kullanımı daha güçlü ve hızlı iletkenlik sağlar. Klemensler içi raylı klemens  veya vidalı klemens olarak ikiye ayrılır, dışında ise yalıtkan maddeler kullanılır. Böylece klemens bağlantısı güvenli bir izolasyon sağlar. 

Klemens Nedir?

Güvenlik gereği elektrik devrelerinde klemens kullanmak zorunludur. Peki ya klemens nedir? Wago klemens, elektrik kabloları arası güvenli ve düzenli bir bağlantı kurmayı sağlayan ekipmandır. Klemens bağlantısı kullanmak kablolamada hata yapmayı engeller ve güvenlik sağlar. Klemens ile kurulan kablo bağlantıları, hızlı bir biçimde çıkarılıp takılabilir bu sebeple güvenliğin yanında kullanım kolaylığı da sağlar. Klemensler genellikle elektrik panolarında alt kısımlarda yer alır fakat besleme şekline göre yanlarda, üstte ve pano kapaklarında da yer alabilirler. 

Klemens Çeşitleri Nelerdir?

Klemensler kullanım alanlarına ya da boyutlarına göre farklılık gösterirler. Klemens çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

- Lüstr ve Sıra Klemensler: Bu klemens çeşidinin iç kısımları pirinç, yalıtkan dış kısımları ise plastik, porselen ya da bakalitten üretilir. Lüstr ve sıra klemensler; avize, pano, buat ve benzeri yerlerde kullanılır.

- Simit Klemensler (Buat Klemensi): Simit klemenslerin içi bakır veya pirinçten, yalıtkan kısımları porselen ve bakalitten üretilir. Bu klemensler ek kutuların içinde bulunan iki iletkeni birbirine eklemek için kullanılır.

- Şapkalı Klemens: Küçük kesitli iletkenlerin birbirlerine eklenmesinde kullanılır. Bu klemenslerin içi bakırla kaplı çelik spiralden, dışı ise bakalit ve plastikten üretilir. 

- Paratoner Klemensi, U Klemensi, T Klemens: Bu üç türdeki klemensler binaların iç tesisatlarındaki yalıtılan iletkenlerin eklenmesinde kullanılır. Paratoner ve U klemensleri iletkenlerin eklenmesinde, T klemensi ek alımında kullanılır. 

- Ray Klemensler: Farklı yerlerde bulunan iletkenlerin güvenli bir biçimde birbirine bağlanmasında kullanılır. Dış gövde kısımlarında yalıtkan maddeler yer alır.

Klemens Nedir

Klemens Bağlantı Nedir?

İki ya da daha fazla iletken kablolarının birbirlerine klemens ile bağlanmasına klemens bağlantı adı verilir. Geçmiş dönemde iletken kabloların birbirine bağlanması için elektrik bantları sıklıkla kullanılıyordu. Kabloları birbirine bağlayarak yalıtkanlık sağlayan elektrik bantları yerine, artık daha güvenli bir bağlantı yöntemi olan klemensler kullanılmaya başlamıştır. Klemens bağlantıları, elektrik bantlarıyla yapılan bağlantılara göre çok daha pratik ve güvenlidir. Farklı alanlarda kullanılmak üzere birçok klemens çeşidi bulunur ve bu durum kişilere kullanım kolaylığı sağlar.


Klemens Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde güvenlik açısından kullanımı zorunlu tutulan klemensler birçok farklı alanda kullanılır. Kontrol kutuları, kablolu destek kutuları ve bütün elektrik panolarında klemensler sıklıkla kullanılır. Bunların haricinde kullanıldığı alanlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

- Elektrik trafo merkezleri

- Kontrol panelleri

- Aydınlatma uygulamaları

- Soğutma kontrolü

- Değişken hız/frekans sürücüleri

- Tüm elektrik makinaları

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.