Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Hız Kontrol Cihazı (İnverter) Nedir? Ne İşe Yarar?

25-11-2022 17:16
Hız Kontrol Cihazı (İnverter) Nedir? Ne İşe Yarar?

Hız kontrol cihazı, endüstride sıklıkla kullanılan standart indüksiyon motorlarının hızını ve torkunu kontrol etmeye yarayan bir cihazdır. Motor sürücüleri; motor hızının istenilene göre ayarlanmasını sağlar. Endüstride kullanılan motorların neredeyse tamamının hızı, hız kontrol araçlarıyla kontrol edilir. Motor sürücülerinin birçok yerde kullanılmasının en büyük nedeni,  kontrol imkanı sağlaması ve cihazın tamir edilmesini kolaylaştırmasıdır. Endüstride hız kontrolü gerektiren yerlerde ve asenkron motorların hız kontrolünü sağlamak için AC motor sürücüleri kullanılır. 

Hız Kontrol Cihazı Nedir?

Hız kontrol cihazı ya da inverter nedir sorusuna verilebilecek en net cevap, endüstride indüksiyon motorlarının hız ve torkunu kontrol etmeye yarayan bir cihaz olmasıdır. Motor sürücüleri, motor hızının kontrolünü sağlamasının yanında sürüş işleminin verimini de artırır. Hız kontrol sistemleri, motorların daha düşük bir güce ihtiyaç duyması halinde, hızı yavaşlatarak enerji tasarrufu sağlar. Üretim sürecinde hız kontrol araçlarını kullanmak, üretimin verimliliğine ve ürünlerin kalitesine olumlu bir etki yaratır. Hız kontrol araçları aynı zamanda; fan ve pompa kontrolü, ısı kontrolü, pozisyon kontrolü gibi ihtiyaçları da ortadan kaldırırlar. 

Hız Kontrol Cihazı Ne İşe Yarar?

Lenze hız kontrol cihazları motorların hız ve torkunu kontrol etmeye yarar. Bu cihazlar sayesinde düşük güce ihtiyaç duyulduğunda düşük, yüksek güce ihtiyaç duyulduğunda yüksek güç sağlanabilir. Böylece motorlar her zaman yüksek güçte çalışmaz ve enerji tasarrufu sağlanır. Endüstriyel üretim sürecinde hız kontrol cihazlarını kullanmak, üretimin verimini ve üretilen ürünlerin kalitesini artırır. Bu yüzden endüstri alanına birçok olumlu etkisi bulunur. Hız kontrol cihazları ile aynı anda, birden fazla motorun hızlanma ve yavaşlama oranı kontrol edilebilir. Bazı üretim sistemlerinde motorların zaman zaman düşük ya da nominal hızda çalışması gerekir. Hız kontrol cihazları sayesinde bu ayar kolaylıkla yapılarak endüstri sektörüne avantaj sağlar. Tüm özelliklerinin yanında hız kontrol sistemlerinin; mekanik fren kontrolü, tork hafızası, pozisyon regülasyonu gibi faydaları da bulunur. Eğer üretimde enerji kullanımını ve bakım giderlerinizi azaltmak istiyorsanız hız kontrol cihazlarından faydalanabilirsiniz.

Neden Hız Kontrol Cihazı Kullanılmalıdır?

Motorların hız kontrolünü sağlayan motor sürücüleri endüstriyel alanda birçok farklı fayda sağlar. Bunlardan bazıları:

- Hız kontrol cihazları sayesinde motorların hızlanma ve yavaşlama süreleri kontrol edilebilir. 

- Bazı üretim süreçlerinde motorun düşük hızlarda çalışması gerekir. Hız kontrol sürücüleri kritik frekanslara karşı duyarlıdır ve bu gerekliliklere uyum sağlar.

- Hız kontrol cihazları ile birden çok motorun hızı kontrol edilebilir. Bu cihazlar ile kalkış ve duruş rampaları seçilebilir. 

Hız kontrol cihazları üreticilerin ihtiyaçlarına yanıt vererek üretim sürecini kolaylaştırır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.